The Contact Rein with a sensitive and pushy horse

This following blog is only in Dutch.

Naar de hand toe rijden met een sensibel, loperig en duwerig paard. 

Dat is niet eenvoudig. 

Lange tijd had ik met Wayana het gevoel dat ik helemaal niet naar de hand toe kon rijden. Tenzij ik in de bakrand wilde belanden.

Mijn oplossing met Wayana was dan ook lange tijd: 

veel voltes rijden, buiging in de hals naar binnen vragen zodat ze meer ontspanning in de hals en kaak kreeg en daarmee ook mentaal meer ontspande.

Er zijn momenten geweest dat dat inderdaad een handige oplossing was, maar op een gegeven moment moet je ook durven om daar vanaf te stappen.

Want rijtechnisch gezien is die inbuiging van de hals niet heel handig.

Tijdens de les met Rien nodigde hij mij uit om dat te doen. Ik moest gewoon naar voren, naar de hand toe proberen te rijden.

En als je een verleden hebt met een paard die het op een rennen kan zetten, dan is het best wel even een mentale uitdaging om voor je gevoel de controle weg te geven.

Dat begin zie je in onderstaande video:

Wat als je paard door je hand heen duwt?

Het tempo lag natuurlijk iets hoger dan je wilt, maar je wilt voorkomen dat als je focus gaat leggen op het controleren van het tempo, dat je dan de positieve lijn verbreekt. En daarmee bedoel ik, de lijn die je paard maakt van achteren naar voren toe.

Toch moet het niet zo zijn dat je paard door je hand heen gaat duwen.

En daarom zie je in de volgende video dat ik overgangen van draf naar stap moet gaan maken. Bij de eerste overgangen duurt dit proces veel te lang en zie je dat Wayana door de hand heen probeert te duwen.

Dat is niet erg, maar het betekent wel dat je de overgang een paar keer moet herhalen.

Zoals Rien aan het einde in de video uitlegt, je wilt voorkomen dat je je paard telkens moet afremmen. Zo lang je je paard afremt, kan je paard nooit tot een fijne aanleuning komen.

Heb jij ook een paard die door spanning te veel het tempo wil overnemen, waarbij je de neiging hebt om hem tegen te willen houden? Laat je ervaring weten in een reactie hieronder.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

21 Responses

 1. Hoi Conny,

  Wat een mooi stuk film! Dat stuk dat je de volte inrijdt in draf en dat ze inderdaad wat begint te rennen, kopie van wat ik ook heb met mijn paard (wel flink wat niveautjes lager). Ik zie dan ook aan jou dat je het spannend vind en dan nog knapper dat je blijft luisteren naar Rien! Uiteindelijk ontspannen jullie allebei, wat een mooie verandering heeft.

  Dank je wel voor deze filmpjes en de openheid🌸💖🙏🏻

  Groetjes Maretti en Wanted

 2. Nou Conny zeer leerzaam om deze video’s te bekijken. Baer is niet zo zeer sensibel maar als Spaanse bouwt hij wel snel stress op waardoor hij ook van me weg wilt lopen als ik het voor hem wat moeilijker maak. De video met overgangen is super om te zien want dat probeer ik nu ook met hem te oefenen. Zonder die spanning op te bouwen. Bedankt voor het delen🙏❤️

 3. Super knap, ook fijn te zien dat een paard op dit niveau (stang en trens) nog op dat punt niet altijd voor elkaar is.
  Begeleiding hierbij is toch ook een must, maar ook ik heb hiermee weer wat geleerd. Dadelijk weer een nieuw doel voor mijn training!
  Thnx.

 4. Hoi Connie
  Mijn paard loopt niet zozeer weg door spanning maar meer doordat ze van het achterbeen weg loopt zodat je veel gewicht in je hand krijgt. Als je niets doet gaat ze steeds harder. Ik doe veel overgangen terug en halbe tritte. Ook vaak Halbe tritte/stap/galop. Ik houd haar daarbij iets schouder voor. Heb jij nog meer tips voor mij zodat ze leert om niet harder te gaan en in de hand te gaan hangen?

  1. Hi Marjolein,

   Dat is een goede vraag. Het is lastig om daar zo een goed antwoord op te geven, omdat er zoveel factoren bij komen kijken. We hebben een maandelijkse Q&A waar je als lid van de online training een video kan insturen, omdat je met beeld een veel beter advies kan geven. Deze mogelijkheid om persoonlijk advies van Rien te krijgen bieden wij aan aan onze leden. 😊

 5. Bij mij gaat het precies zo. Mijn paard komt altijd tegen de hand en loopt als een hertje,als ik een contactteugel heb. Vindt ze wel lekker zo. Bij overgangen duwt ze ook, zowel vooruit als terug. Als ik niet stevig contact houd, blijft ze zoeken en onrustig in de mond. Daarbij heb ik geen stuur bij de contactteugel. Jij hebt nog het geluk dat je tussen 4 wanden rijdt, ik rijd op een groot open terrein. Ze gaat gewoon haar eigen gang. Ik heb echt het gevoel dat ik veel kracht nodig heb om haar daar te laten lopen waar en hoe ik wil. En als ik niks in de hand heb, waar moet ik dan tegenaan rijden?

  1. Hi Wilma, Dat maakt het moeilijker inderdaad. Het is lastig om daar zo een goed antwoord op te geven. We hebben een maandelijkse Q&A waar je als lid van de online training een video kan insturen, omdat je met beeld een veel beter advies kan geven. Deze mogelijkheid om persoonlijk advies van Rien te krijgen bieden wij aan aan onze leden. 😊

 6. Top, dit is wat ik nodig had om te zien. Loslaten is voor mij de boodschap. Ik heb een jong gevoelig paard waarbij er het nodige tussen de oren is gaan zitten na een rug probleem. Lichamelijk was zo opgelost toen we het uiteindelijk hadden gevonden maar tussen onze oren….
  Ik zal me weer eens verdiepen in de pro-dressage app..

 7. Herkenbaar!!! Ben 2 jaar lang mee door de bak gesleurd , nu iets meer controle …

  Tijd lang alleen maar mogen joggen in draf en daar heb ik nu profijt van , maar door de go vind ik dat ik nog niet goed beheerst door een proefje komen …

  Ik heb het idee dat als ik dit weer toe zou laten bij haar het einde weer zoek
  Is …

 8. Super interessante les weer!
  Ik hoor Rien wel vaker zeggen “niet sturen in de bocht!” Ik ben wel benieuwd wat hij daarmee bedoeld.

 9. OMG wat zijn dit herkenbare filmpjes, mijn kleine boze merrie ging er echt als een speer vandoor, volledig onder me uit willen rennen en dus was ik constant aan het remmen en ontspannen in mijn lijf was onmogelijk.
  Met een andere instructie en veel geduld ben ik voorwaarts gaan rijden en nu 1 jaar later (paard is nu 3 jaar van mij) gaat het 80% beter.
  Maar als ik gespannen ben doet ze het ijskoud weer, ze neem het tempo volledig over. Dus deze filmpjes zijn echt top om te zien dat ik niet de enige ben en weer tips om het op te lossen. Thanx

 10. Ik heb juist een paard wat zich bij spanning af gaat sluiten. En daardoor komen de hulpen helemaal niet door. Gisteravond ook weer gehad tijdens de proef. Blijf dan altijd maar gewoon rustig en geef mijn hulpen dan iets duidelijker. Terwijl ze tijdens de trainingen hier geen last van heeft. Dan is ze juist eerder zo dat ze bij spanning de staart tussen de billen wil doen en weg wil rennen. Heb hier voor de eerstvolgende Q&A ook een vraag ingestuurd. Heb er jammer genoeg geen filmpjes van.

 11. Mijn Spaanse merrie wilde toen ik haar net had alleen maar hard en nog harder. Kon ook niet stappen dat was dribbelen. En kin op de borst en enorm achter het bit kruipen. Inmiddels gaat t stuk beter. Maar de galop is erg lastig, rechtsom springt ze verkeerd aan. En ze bouwt snel spanning op.

 12. Goedemiddag ik heb eigenlijk eenvormig voor Rien, mijn paard een merrie loopt soms onder mij weg in de draf en de galop, maar vaak is ze ook niet voorwaarts. Ze loopt tegen mijn hand in en is duwerig en trekkerig aan de teugel. Ik ben nu bezig met veel voltes en overgangen te rijden. Probeer los in de hand te zijn maar wel aan te houden maar ze trekt de teugels uit mijn hand. Heb jij voor mij nog tips en trucs.

  1. Dat is lastig he Willeke. Het belangrijkste is om allereerst alleen de 3 basisvoorwaarden in je hoofd te houden. Dus eerst zorgen dat je paard aan je been wordt (ookal gaat ze dan te hard) en zorgen dat ze ontspannen is en je hand wil volgen. Dus nog niet te veel vragen aan de voorkant, maar ontspannen contact houden met de mond. Voltes kun je inderdaad goed gebruiken als ze snel de neiging heeft om onder je uit te lopen. Mocht je meer willen weten van de training en ook je vragen voor willen leggen aan Rien, kijk dan eens naar de online trainingen met Rien: https://dressagepro.com/nl/courses/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

More To Explore

Health and Management

Prevent your horse from overheating (5 tips)

For the optimal functioning of your horse’s body, it is important that body temperature remains constant. If your horse gets too hot, certain functions can

Free tips to improve your riding?

en_US
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]